Trainingsschema

Nog 1 maand te gaan!

Wat een speciaal moment…

De laatste vier trainingsweken voor mijn volgende marathon gaan vandaag in. Bovendien is de zwaarste week van het schema net achter de rug. Sterker nog: ik liep vorige week mijn hoogste weekvolume ooit. Ik klokte af op maar liefst 96,28 km. Een mijlpaal! Beter gezegd: Een 60 mijlpaal!!

De laatste weken hebben we vooral verdergetraind op mijn beoogde marathontempo. Zoals eerder uiteengezet, wissel ik de weken af met een tempoduurloop op marathontempo enerzijds en marathonblokken tijdens de lange duurloop anderzijds. De intervaltraining bleef ook op het programma staan, dan wel met wat langere en daardoor iets minder snelle intervallen. Uiteraard is er nog elke week een lange duurloop, al dan niet met de marathontempoblokken. Op de resterende dagen schroef ik het weekvolume op met trage herstelkilometers.

Gisteren was het zondag, dus tijd voor de lange duurloop. Met marathonblokken! Na een uurtje rustig inlopen, mocht ik het tempo opdrijven voor het eerste blok van 20 minuten. Er zouden er nog 3 volgen, met tussenin telkens 10 minuten aan een wat trager maar toch nog steeds stevig tempo, zo’n 20-30 seconden per km trager dan marathontempo. Tijdens het inlopen had ik het mentaal best zwaar. Aangezien ik de kans op slagen laag inschatte, zocht ik gestaag naar alle mogelijke toepasselijke excuses. Ik heb nog niet getaperd, de laatste dagen had ik een slechte nachtrust, ik heb toch wat te weinig proviand meegenomen, mijn Corona-coupe wordt te zwaar… Ok, zo zou ik me wel kunnen verantwoorden bij thuiskomst. Maar wat bleek?! Eens het tempo omhoog mocht naar 4:15 min/km kwamen de benen op dreef en viel de mentale last weg. Gedaan met die excuses en gaan! Drie uur en 39 km later kwam ik voldaan thuis van een heerlijke fysieke en mentale training, vooral omdat hij geslaagd is natuurlijk. πŸ™‚

Volgende week is het generale repetitie, zeg maar. We gaan eens voelen hoe de benen (en het hoofd) een dikke halve marathon aan mij beoogde marathontempo verteren. Dat moet de ultieme test zijn om te bepalen of die Sub 3 er al in zit of niet. Van die stevige training wil ik ook gebruik maken om eens bevoorrading met gelletjes te testen. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Nu hou ik het vooral bij isotone drank om het vocht en de koolhydraten tezamen aan te vullen. Voorlopig werkt dat goed, maar mogelijks kom ik daarmee wat energie tekort als ik 3 uur lang aan hoge intensiteit loop. Ik ben benieuwd hoe me dat zal bevallen!

Maar nu eerst wat welgekomen herstelkilometertjes inlassen en de supercompensatie zijn werk laten doen πŸ™‚

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.