Tips

Tips voor de Corona-lopers

Valt het jullie ook op dat er veel meer lopers op baan zijn dan anders? Zonder twijfel een onrechtstreeks effect van het Corona-virus. Nu, ik kan deze corona-lopers geen ongelijk geven. Het is een aangename en nuttige bezigheid tijdens deze vreemde solitaire periode. Bovendien is het een ideaal loopweertje en nog nooit zo rustig geweest op baan, op gelijk welk uur van de dag.

Het is vreemd om van een druk tijdschema ter vervallen naar een zee van tijd. In normale situaties heb je altijd wel wat te doen. Maar vandaag is de situatie niet normaal. We mogen het geen lockdown noemen, maar het neigt er toch sterk naar. Een uitstapje zit er niet in. Klussen is ook moeilijk, gezien het tekort aan materiaal en gesloten winkels. Ondertussen is ook de grote lenteschoonmaak aan banden gelegd door het sluiten van de containerparken.

Ook mijn eerste respons was om extra veel te sporten. Maar zo slim is dat eigenlijk niet. Plots elke dag urenlang sporten terwijl je dat niet gewoon bent, is vragen om overtraining en blessures. Dat wil je niet, zeker nu niet. Het is zowat het enige dat je nog kan doen, zeker buiten.

Daarom, aan alle Corona-lopers, maak kennis met dé drie basisregels van het hardlopen:

1. Bouw voorzichtig op.

De algemene vuistregel is om je wekelijkse kilometers maximum 10% te laten toenemen. Wellicht wil je graag wat sneller vooruitgang maken, maar toch raad ik dat niet aan. Bouw je sneller op, is het risico op blessures aanzienlijk groter. Op lange termijn ben je dan zeker niet beter af.

Absoute beginners beperken zich best tot zo’n 3 keer per week max. een half uurtje hardlopen. Een schema zoals Start-to-Run, waarbij je lopen afwisselt met wandelen, kan hier zeker nuttig zijn.

Hou je aan deze 10% regel, ook al voel je je goed. Je hebt pas door dat je teveel gelopen hebt, als het te laat is… Wil je meer trainen, dan is het verstandiger af te wisselen met fietsen.

2. Draag goede loopschoenen

Oude loopschoenen zijn snel weer van onder het stof gehaald. De kans is groot dat ze er nog best goed uitzien. Het tegendeel is echter vaak waar. De demping van je schoenen is van uiterst belang bij het lopen, zeker voor beginnende hardlopers.

Gemiddeld gaan loopschoenen zo’n 800 km mee. Daarna is het dempingsvermogen te sterk achteruit gegaan, waardoor blessures meer kans krijgen. En helaas, de kwaliteit van je schoenen neemt ook af terwijl ze in de kast leggen. Het materiaal ondergaat ook zonder gebruik een verouderingsproces dat de soepelheid en het dempingsvermogen van de zool doet afnemen. Dat paar schoenen van je vorige hardlooppoging om regelmatig te gaan lopen, zijn dus wellicht niet meer bruikbaar. Des te meer redenen om deze keer wel vol te houden!

Extra tip: hou je trainingen bij, bv. in Strava, om je kilometers met je nieuwe schoenen te loggen! Zo weet je wanneer ze aan vervanging toe zijn.

3. Loop niet steeds snel

Een veel voorkomende fout bij hardlopers is dat ze te vaak te snel lopen. Ik begrijp het wel, hoor. Een stevige loopsessie geeft veel voldoening achteraf. Je hebt hard gewerkt en je krijgt het gevoel dat het niet anders kan dat je zo vooruitgang gaat boeken. Ook ik heb zo jarenlang gelopen. Sinds een jaar ben ik daarmee gestopt. Ik ben gestopt met lopen en ben beginnen trainen! In nog geen jaar tijd heb ik veel meer vooruitgang geboekt dan in de meerdere jaren ervoor.

Veel beter is om te variëren met je tempo. Loop langere trage sessies echt traag en snelle trainingen kort maar echt snel, bv. via intervaltrainingen. De trage sessies worden dan echt genieten, terwijl je werkt aan je uithoudingsvermogen. De vooruitgang zit in de duur, niet in het tempo. De snelheidssessies verhogen op hun beurt je tempo.

Let op

Deze regels gelden niet alleen voor de absolute beginners, maar evenzeer voor de getrainde sporters die hun gewoonlijke trainingen vervangen door een rondje lopen.

Veel succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.